Dag van de Arnhemse Geschiedenis

Historische rampen vertellen het verhaal van Arnhem

De Dag van de Arnhemse Geschiedenis biedt niet één maar twee dagen interessante verhalen en activiteiten waardoor bezoekers de stad beter leren kennen. Op zaterdag 15 en zondag 16 oktober zijn er door heel Arnhem voorstellingen, rondleidingen, lezingen, workshops, spellen, films en wandelingen.

Wat een ramp! Dat is het thema van 2022. In ieder mensenleven komen ze voor: rampen. Hoe gaan we daarmee om? We duiken in lokale rampen en hun gevolgen. Rampen die aan bod komen, zijn onder meer de Slag om Arnhem, stadsbranden, watersnood in Elden, evacuees in het Openluchtmuseum en de opvang van melaatsen en leprozen in de Arnhemse Gasthuizen.

Het weekend wordt op 15 oktober om 10.00 uur geopend door Wethouder Bob Roelofs in Focus Filmtheater. Historicus Jan de Vries ligt het thema toe en vertelt over het rampjaar 1672. Hoe reageerde Arnhem op de inval van de Fransen? Was de stad echt reddeloos verloren? Aansluitend wordt bekendgemaakt wie de beste bijdrage leverde aan het blootleggen van de geschiedenis van Arnhem en daarmee de Prodesseprijs 2022 wint.

Alle activiteiten zijn gratis. Voor sommige activiteiten is aanmelden noodzakelijk.
Alle activiteiten zijn te vinden op www.dagvandearnhemsegeschiedenis.nl

Samenwerking

De Dag van de Arnhemse Geschiedenis is onderdeel van de landelijke Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland en wordt georganiseerd door: Arnhems Historisch Genootschap Prodesse Conamur, Rozet, ‘t Gilde Stadswandelingen, AWN, Historische Kring Elden, Biologische Tuinbouwvereniging Elderveld, DrieGasthuizenGroep, Museum Arnhem, Airborne Museum Hartenstein, Eusebiuskerk, Muziektheater De Plaats, Museum Bronbeek, Archeohotspot Arnhem, Focus Filmtheater, Nederlands Watermuseum, Natuurcentrum Arnhem, Nederlands Openluchtmuseum, Erfgoed Gelderland en HAN Lerarenopleiding Geschiedenis.