Een land van jammer en ellende?

Emoties in het Land van Maas en Waal tijdens de watersnood van 1926 

Met de recente watersnood in Limburg nog vers in onze gedachten, kunnen we ons goed voorstellen hoeveel impact de watersnood van 1926 moet hebben gehad op het zwaar getroffen Land van Maas en Waal. Wonderbaarlijk genoeg vielen er geen doden, maar circa 5.700 mensen zagen zich die winter genoodzaakt hun huis te verlaten en het verlies van vee en goederen was enorm. De overheid weigerde echter om het tot nationale ramp uit te roepen, waardoor er ook geen noodhulp werd vrijgemaakt. Er kwam een enorme publieke inzamelingsactie op gang voor de slachtoffers, met emotionele oproepen in de kranten, reportages uit het rampgebied en benefietavonden.

Godelieve Peters-Boselie is onderzoeker en richt zich op de rol die emoties spelen in de onderlinge politieke en maatschappelijke verhoudingen tijdens een crisis, waarbij deze watersnood de eerste casus is. Brengt een ramp mensen bij elkaar, of worden bestaande breuklijnen in de samenleving juist versterkt? Hoe werd er gesproken over de inwoners van Maas en Waal? Hoe keken zij zelf aan tegen de ramp en de afwikkeling daarvan? Deze en andere vragen zullen tijdens de lezing de revue passeren, waarbij er ook ruimte is voor vragen en suggesties.

Tentoonstelling & lezingen

Op 1 oktober opent in het Erfgoedcentrum in Rozet een nieuwe tentoonstelling: Van de ramp gered! Er zijn bijzondere voorwerpen te zien die bewaard zijn gebleven ondanks of door rampen. Zo zijn er kloosterboeken van de beeldenstorm gered en is servies tijdens de Tweede Wereldoorlog als kostbaar bezit verstopt.

Bij de tentoonstelling wordt een reeks lezingen geprogrammeerd. Kijk hier voor informatie over de andere lezingen.

18 oktober 2022 | 19.30 - 21.00 uur
Rozet Centrum
€ 7,50
Inschrijven activiteit
Een land van jammer en ellende?